KezdőlapUncategorizedA baloldali pártok szerint a gazdák veszélyeztetik az ökoszisztémát

A baloldali pártok szerint a gazdák veszélyeztetik az ökoszisztémát

Már korábban aláírta a méhek védelméről szóló európai uniós petíciót Nagy István agrárminiszter. A polgári kezdeményezés támogatására tett határozati javaslatot ugyanakkor elutasította a kormány. Ennek oka, hogy a baloldali javaslat egyértelműen a gazdákat hibáztatja azért, mert szerintük az ökoszisztéma az összeomlás szélére sodródott. A miniszter politikai provokációt sejt a javaslat mögött.

A baloldal szerint a mezőgazdaság, vagyis a gazdák tevékenysége sodorta az összeomlás szélére az ökoszisztémát – derül ki Szél Bernadett határozati javaslatából, amelyben a méhbarát mezőgazdaságért megfogalmazott európai uniós polgári kezdeményezés támogatását kérte az Országgyűléstől, írja a Magyar Nemzet.

A baloldali politikus úgy fogalmaz: az európai mezőgazdaság zsákutcába jutott. A mérgező mezőgazdasági vegyszerek felhasználásának növelése komoly veszélybe sodorhatja élelmiszer-ellátásunk jövőjét, megélhetésünket, egészségünket és környezetünket, és katasztrofális hatása van a természetre. A kormány ebben a formában visszautasította a határozatot.

Az ellenzék politikai provokációjának nevezte a javaslatot Nagy István. Az agrárminiszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány olyan javaslatot támogasson, amely a gazdálkodókat a méhek ellenségének állítja be. A termelőknek elemi érdekük a méhek védelme, hiszen beporzók nélkül termés sem lenne. – Aláírtam én is a méhek védelme érdekében indított petíciót. Méhészként és miniszterként is úgy gondolom, hogy az élelmiszer-termelés során különös tekintettel kell lenni a méhek védelmére – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Nagy István. 

Az agrárminiszter arra is rámutatott, hogy az európai polgári kezdeményezésben foglalt küszöbértékek elérése aránytalan terhet róhat a tagállamokra. Egyelőre bizonytalan ugyanis, hogy milyen mértékben befolyásolná ez az európai élelmiszer-ellátás biztonságát és a vidéki foglalkoztatásban kulcsszerepet játszó mezőgazdasági termelés fenntartását– Nem tartjuk támogathatónak az ellenzéki javaslat olyan sommás megfogalmazásait, mint amely például fenntarthatatlannak nevezi a családi gazdaságokra épülő európai mezőgazdasági modellt. Elfogadhatatlan, hogy a baloldali javaslat egysíkúan az uniós mezőgazdasági politikákhoz kapcsolja a hatékonyságnövekedés alapvetően globális mezőgazdasági piaci versenyből fakadó kényszerét. Nagy István a petíció tartalmáról elmondta: szinte biztos, hogy a következő tizenöt évben el lehet hagyni a ma ismert növényvédő szereket. Ugyanakkor megfontoltan kell eljárni a felhasználás drasztikus csökkentésekor annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges káros következményeket.

Ilyen például az idegenhonos károsítók megtelepedése vagy az illegális technológiák térnyerése. Mindannyiunk érdeke a növényvédő szerek méhekre gyakorolt kockázatának a csökkentése. Ezen célokhoz az integrált növényvédelem és az új, innovatív technológiák alkalmazásának egyre szélesebb körű elterjedése tud a legnagyobb mértékben hozzájárulni. Ezért fontosnak tartjuk a biztonságos és hatékony, alacsony kockázatú növényvédő szerek és alternatív technológiák kutatását, biztosítását, valamint alkalmazásuk ösztönzését – mondta a tárcavezető. Kérdésünkre a miniszter megerősítette, hogy  Magyarország figyelembe vette az Európai Bizottság Farm to fork stratégiájában megfogalmazott célt: a kémiai növényvédő szerek használatát már eddig is jelentően, 25 százalékkal csökkentettük.

A közös agrárpolitika folyamatban lévő reformjának környezeti és éghajlat-politikai célkitűzései között a beporzók védelme is hangsúlyosan szerepel – emlékeztetett a tárcavezető. Így a 2023–2027 közötti időszak hazai agrártámogatásaira vonatkozó KAP stratégiai terv több eleme is támogatni kívánja a méhbarát mezőgazdasági gyakorlat előmozdítását. – Mindezek alapján az európai polgári kezdeményezés célkitűzéseivel nagyrészt egyetértünk. Azonban a Szél Bernadett által benyújtott határozati javaslatot a megfelelő hatásvizsgálatok hiánya, valamint a megfogalmazott javaslati szöveg szakpolitikailag téves, sommás állításai miatt a kormány nem tudja támogatni – hangsúlyozta Nagy István. 

A cikk hasonló érdekességek mellett elérhető az agrotrend.hu oldalon is!

szeretemamezogazdasagot.hu / Magyar Nemzet

Ajánló