KezdőlapAgrárvilágHírekA hazai mezőgazdaság fejlődik!

A hazai mezőgazdaság fejlődik!

Az Erste Agrár Pódiumon Fórián Zoltán agrárszakértő beszélgetett Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárral Hódmezővásárhelyen, a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

Fórián Zoltán, az Erste Agrárkompetencia vezető agrárszakértője kérdezte Dr. Felman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárát a jövő agráriumának helyzetéről, aki őszintén megválaszolva jelentette ki pozitív meglátásait.

“Minden forrást, amit most fel fogunk használni, azt valamilyen jövőkép mentén költjük el a következő időszakban is. Ezért van az, hogy szeretnék a mostaninál egy jóval erősebb alapokon álló, sokkal nagyobb és több hozzáadott értékkel rendelkező feldolgozó ipart látni a mezőgazdasági alapanyagok feldolgozása terén.” – fogalmazta meg Dr. Feldman Zsolt.

– Brüsszel szerint Európának nincsen szüksége ekkora mezőgazdaságra és ekkora élelmiszertermelésre. Hogy fogjuk mi ebben az elképzelésben előrébb helyezni magunkat? – tette fel kérdését Fórián Zoltán.

– Az elmúlt két év az európai agráriumnak nagyon nehéz két éve volt, hiszen olyan európai színtéren megjelenő korlátozások voltak, amelyek fel sem merültek a korábbi időszakban. Én azt látom, hogy itt van egy erős áramlat, amely az Európai Parlamenten és az Európai Bizottságon keresztül kívánják zöldebbé tenni az agráriumot. Azonban a különböző növényvédő szerek és inputanyagok további korlátozása 10-15%-os termeléscsökkenéshez vezethet, de a termelők felé ezt valamilyen úton kompenzálni kívánják. Nekünk volt egy nagyon alapvető politikai törekvésünk az uniós tárgyalásokon, hogy csak az kérhető számon, ami jogszabályban rögzített. Ennek a megkerülésére továbbra is erős törekvések vannak. Hogy a végső tárgyalásokon mit fognak tőlünk számonkérni, ezt jelen pillanatban én sem tudom megmondani.

– A fenntarthatóság és a zöldítés témakörét össze tudjuk e csomózni ezzel a versenyképességgel?

– Alapvetően a versenyképességet tekintve úgy gondolom mindenki tapasztalhatta, hogy elárasztottuk a piacot mindenféle beruházási lehetőségekkel és elméletileg a 2023 utáni időszakban is ezeknek a beruházásoknak a támogatása továbbra is lehetséges. A vidékfejlesztési forrásaink legalább felét a mostanihoz hasonlóan is beruházásokra szeretnénk költeni.

– Sok esetben tapasztaljuk mi is azt a nyertes pályázók esetében, hogy némely esetekben kicsit összezavarodtak. Hogyan fogjuk tudni ezt közösen kezelni?

– Az energiaáraktól a gázárakig mindenen keresztül gyűrűzik és minket is kőkeményen érint. Azt gondolom, hogy azok a kormányzati lépések, amelyek az építőipari anyagárak tekintetében a rendkívüli áremelkedés visszafogását célozták meg, ezek meghozzák azokat az eredményeket, amely ezt a folyamatot megfogja. Másik oldalon pedig azok a rugalmassági lehetőségek amelyek egy-egy projekt átsruktúrálását teszik lehetővé, ezek benne vannak a rendszerben és ezeknek a felhasználásával lehet optimalizálni ezeket a projekteket. És bízunk benne, hogy ezek a típusú áremelkedések megállnak vagy legalább kiszámíthatóvá válnak.

– Azok a folyamatok amikkel szembe találkozunk Brüsszelből, azok nem fenntarthatóak. Ezért járunk jól, ha inkább elé megyünk az eseményeknek.

– Ezért mondtam azt az elején, hogy lehetnek szakmai averzióink és lehetnek szakmaiatlan, agráros szempontból teljes mértékben szakmaiatlan javaslatok, de amennyire tudjuk, ezeket szakmaivá kell tenni. Ez például a hazai agrárium szempontjából előnykénkt is értékelhető az itteni adottságainkkal és lehetőségeinkkel. 

– A generációváltás témakörével kapcsolatban lesz e bármilyen forrás?

– Az őszi parlamenti ülés időszakában szeretnénk elfogadtatni egy olyan gazdaság átadást segítő törvénycsomagot, amely lényegében egyszerűbb pályára állítja a generációváltás témakörét. Ez a csomag beláthatóbbá, könnyebbé teszi az átruházást, amit jogi oldalról kívánunk aládúcolni. Ehhez kívánunk egy támogatási programot létrehozni, hogy az átvevő rá is áljjon erre a pályára.

A teljes beszélgetés megtekinthető az alábbi facebook linken ide kattintva.

A cikk hasonló érdekességek mellett az agrotrend.hu oldalon is elérhető!

Ajánló