KezdőlapAgrárvilágFolyamatos a mezőgazdasági és vidékfejlesztési források kifizetése

Folyamatos a mezőgazdasági és vidékfejlesztési források kifizetése

A 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon az Erste Agrár Pódium keretében Fórián Zoltán, Detre Miklóssal, a Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyettesével beszélgetett.

Fórián Zoltán az Erste Agrárkompetencia vezető agrárszakértője többek között a normatív támogatásokról, a pályázati rendszer részleteiről és a vidékfejlesztési forrásokról is kérdezte a Magyar Államkincstár szakmai elnökhelyettesét.

– Milyen támogatásokkal foglalkozik az Államkincstár?

A Magyar Államkincstárhoz került a mezőgazdasági és a vidékfejlesztési támogatásoknak a kifizetése. Az MVH 2017 január elseje utáni megszűnését követően a központi irányítás az Államkincstárhoz került, a szakmai irányítás pedig a megyei kormányhivatalokba integrálódott. 1400 kolléga dolgozik azon, hogy a hazai agrárpolitikában meghatározott feladatok kivitelezésre kerüljenek, illetve a támogatások a gazdákhoz eljussanak. Ez szerteágazó feladat, több mint 200 jogcímen juttatunk el támogatásokat. Ez az Európai Mezőgazdasági Garancialapból illetve az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból biztosított közösségi forrásoknak és a nemzeti forrásoknak a körét jelenti. A nagyságrendet érzékeltetve 2020-ban több mint 950 milliárd forintot fizettünk ki a gazdálkodók részére. Ezek normatív, területalapú vagy állatlétszámhoz kötött vagy termeléshez kötött támogatások, a vidékfejlesztési források pedig pályázatok útján kerülnek kiosztásra.

– Jelenleg a gazdálkodókat az előlegek foglalkoztatják, mit tud mondani e témában?

Tudunk ígérni, az áprilisban megnyíló egységes kérelem beadások során a júniusi lezárást követően a hivatal azonnal elkezdi a kérelmek feldolgozását és a belső folyamatok után október 16. után tudjuk megkezdeni az előlegfizetést. Az egységes kérelme tekintetében az említett 200 jogcímből mintegy 40 jogcímre lehet támogatás igénylést beadni, idén is azt tervezzük, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb mértékű előleget tudjunk a gazdáknak kifizetni. Ez az első napokban is 50-100 milliárd forintot fog jelenteni.

– Ehhez milyen technikai, technológiai fejlesztések kellenek?

Ez egy sokszereplős rendszer, az ügyfél és a hivatal mellett többek között a szakmai irányítás, az agrárkamara is részt vesz, illetve elmondható, hogy ez egy 15 éves rendszer, egyre jobban és gördülékenyebben működik.

– Az Erste Bank finanszírozóként tapasztalja az esetleges nehézségeket az elnyert pályázatokkal kapcsolatosan…

A volumen kapcsán az agrárpolitika egy nagyon nagy szeletet képvisel az Uniós költségvetésből, az előző ciklusban ez hozzávetőleg 1400 milliárd forintos forrást jelentett. A kormányzat döntése alapján a vidékfejlesztési források jelentősen nőni fognak, ez a gyakorlat 4500 milliárd forintos pluszforrást jelent a vidékfejlesztési programokhoz. Ennek hatékony elköltése és lebonyolítása is nagyon nagy feladat. Az áremelkedések kapcsán a Minisztérium is átgondolja az erre irányuló szakmai javaslatokat.

– Milyen futó pályázatokról beszélhetünk?

Most az összes beruházási pályázatunk nyitva van, a legnépszerűbb talán a precíziós géppályázat, ahol nagymennyiségű igény futott be, vagy az állattartótelepek korszerűsítésére irányuló vagy a takarmánykészítő és szárító pályázatokat is mondhatom és persze a feldolgozóipari pályázatokról sem szabad elfeledkezni.

– A megfogalmazott fejlesztési ötletek akkor a bankszektor és az Államkincstár közös munkája által valósulhatnak meg…

A gazdálkodók először felmérik, hogy van-e piacképes ötletük, először persze ez a fontos, ha igen, akkor valószínűleg talál hozzá valamilyen pályázatot. A jól működő üzleti terv persze nagyon fontos prioritás az elbírálásnál.

– Milyen szakmai elvásárok fogalmazódnak meg a támogatásoknál közösségi szinten?

Az elmúlt időszakban nagyon sokat tanult az országunk, hogy hogyan tudja fejleszteni az érkező igényekre irányuló pályázati felhívások rendszerét. A támogatandó területek, a felhívások terén is van előrelépés, a közös agrárpolitika most formálódik, a közös stratégiára fog formálódni a közös alapokból fizetendő források kezelése. Mi a rendszereinket igyekszünk erre felkészíteni és a digitális rendszereinket fejleszteni.

– A mostani kétéves átmeneti időszak milyen feladatokat ad?

Ezt a nagy forrásmennyiséget a régi szabályok szerint kell a rendszerbe integrálni. Az egyszerűbb pályázatok tekinteténben megjelent az egyszerűbb pontozási rendszer, ahol a bírálati időn tudunk rövidíteni. Az átállás a következő másfél év nagy kihívása lesz.

– Hogyan állnak idén a kifizetések?

A tavalyi évet tudom említeni, az egységes kérelmekhez kapcsolódóan ott mintegy 450 milliárdot teljesítettünk, ez 170 ezer gazdálkodót érintett és a Vidékfejlesztési Program keretében is mintegy 900 milliárd forint kifizetése teljesült az előző ciklusban, ami jelenleg is zajlik tovább.

A teljes beszélgetés megtekinthető az alábbi facebook linken ide kattintva.

agrotrend.hu

Ajánló