Vermelj télre!

Hamarosan érkezik a talaj menti fagy, a hidegebb időjárás és az esős időszak is. Érdemes már most gondoskodni arról, hogy fel legyenek szedve azokat a zöldségek, melyek érzékenyek az időjárásra. De hogyan tudjuk felhasználni a hirtelen érkező túl sok zöldséget?

A legtöbb növény szárítva vagy fagyasztva is kiválóan megőrzi az eredeti állagát, ízét. De akadnak, melyek jelentős állapotromlást érnek el ezekkel a technikákkal. Ráadásul a fagyasztó kapacitása is véges. Nem mindenki szereti a savanyított dolgokat sem, mint ahogy a befőtteket sem. Ha nem fagyasztanád, szárítanád, savanyítanád a zöldségeid, vermeld el őket! Nem új keletű dolog. A múlt században a magyar paraszti gazdálkodásban honosodott meg a nagy mennyiségű vetemény téli eltevése, a vermelése, vagy népes nevén a prizmázás.

Így vermeld el a zöldségeket

A régi időkben egy nagy lyukat ástak az agyagos földbe, kiégették vagy simán hagyták, az fölé pedig sátortetőt emeltek. Olykor még náddal is védték a hideg, meleg ellen, de ajtót is készítettek neki. Aztán feltöltötték földdel vagy homokkal és oda ásták be a megfelelő zöldségeket. Volt, hogyha extrém hideg volt, akkor még szalmával is vastagon betakarták, vagy megmaradt gazzal az elvermelt dolgokat. Ezek a zöldségek aztán sokszor a tavasz és az új, friss termények megjelenéséig megfelelő táplálékként szolgáltak az elvermelőknek.

Készíts saját vermet egy olyan helyen, ami nem túl csapadékos, félreeső rész, és biztos, hogy nem fog feljönni a talajvíz sem, továbbá nem lesz útban.

Ha nincs helyed és időd vermet készíteni a kerted tövében, akkor egy ládát is kibélelhetsz homokkal, földdel, amit elhelyezhetsz egy védett helyen. Veremként tökéletesen funkcionál majd az is. A ládába tedd a frissen kiszedett zöldségeid és fedd be homokkal, földdel. Hűvös helyen viszonylag sokáig frissek maradnak a vetemények benne.

Ha a homokos, földes láda sem megoldás, nincs helyed neki, akkor régi újságpapírba, cukros papírba egyesével becsomagolva, szintén sokáig elállnak a zöldségek. Tedd a kamrába, a spájzba, pincébe, alagsorba egy sötétebb, hűvösebb helyre vagy a polcra.

Fotó: pixabay.com

Ezeket a növényeket lehet elvermelni

Burgonya, répa, fehérrépa, cékla, káposzta. A gyökérzöldségek nagyszerűen eltehetők télire vermelve. Az alma, körte, birs pedig papírba csomagolva vagy anélkül telel el jól, a szekrény tetejére állítva. A birs különleges illata belengi az egész lakást például. Régen illatosítóként is használták a szobákba. A hagyma, a tök, sütőtök is rendkívül sokáig eláll megfelelő hőmérséklet biztosítása esetén.

Ajánló