KezdőlapAgrárvilágÁllatEkkor kezd meg a madarak őszi etetését

Ekkor kezd meg a madarak őszi etetését

Hazánk természeti környezetének, biológiai sokféleségének, bő növény és bogár állományának, nagyszerű időjárásának köszönhetően nem igénylik a madarak az egész éves eleség pótlást, így tavasszal, nyáron és ősz elején is teljesen felesleges az.

Viszont, ahogy a keményebb ősz beköszönt, a legtöbb bogár és bogyó eltűnik, érdemes megkezdeni. A hazánkban maradó, továbbá Európa és Ázsia északi térségeiből telelni érkező madarak igénylik a lakosság által kitett élelmet, a természetes eleség pótlását, főként a nagyobb városokban.

Mikor kezdj neki a madarak etetésének?

A madarak etetési időszaka Magyarországon az első fagyok beköszöntétől, késő október, november elejétől egészen márciusig, a jó idő érkezéséig, rügyfakadásig tartható. Érdemes tehát már októberben kitisztítani, kihelyezni a madáretetőket, itatókat a megfelelő eleséggel, hogy oda vonzd a madarakat. De legkésőbb novemberig mindenképp. Amire figyelj még mindenképpen, hogyha egyszer elkezded, ne hagyd abba. Sose legyen üres az etető! Illetve arra is érdemes odafigyelni, hogy védett helyen legyen. A kutyától, macskától és más háziállattól, a ragadozó madaraktól mindenképp védve legyenek a csipegető madárkák.

Többféle etető kapható. Van, amelyik madár a földről eszik szívesen, mások inkább a magasabb fák ágait részesítik előnyben vagy a zártabb etetőket. Érdemes többfélét beszerezni vagy a hely adottságait figyelembe venni és olyat kitenni, ami alkalmasabb.

Fotó: pixabay.com

Mit tegyél az etetőjükbe?

Fel lehet szúrni valahová friss gyümölcsöket, almát, körtét például. De szotyolával és más, magvakkal, mint például kölessel, tökmaggal, lenmaggal, repcével, boltokban kapható magkeverékekkel teli etető is igen vonzó lehet a legtöbb madárfaj számára. Gabonaféléket is kedvelik e madarak, a búzát, árpát, zabpelyhet, kukoricát. Tehető még ki cinkegolyó vagy sótlan faggyú, szalonna is számukra. A feketerigóknak pedig főtt répa, főtt tojás, főtt burgonya is akár.

Ha a madarak mégsem érkeznek meg, hiába várod őket, akkor érdemes az etetőt másik, védettebb helyre áthelyezni vagy az eleséget kicserélni másikra. De ahogy megérkeznek az első madarak, szép lassan odavonzzák a többit is. Néha igen szép látvány fogadhat, hogy többféle madárfaj egyszerre csemegézik.

Ajánló