KezdőlapAgrárvilágÁllatOtt egy medve! Mit tegyek?

Ott egy medve! Mit tegyek?

Egyre gyakrabban röppennek fel a kósza hírek, észlelések, hogy hol erre, hol arra láttak hazánkban barna medvét. Így összeszedtük, mit érdemes tudni róla és mire figyelj, ha esetleg te is szembe találod magad egy barna medvével.

Jó, ha tudod róla

A barna medve hazánk ritkán látott, kihalóban lévő legnagyobb testű ragadózó emlőse. 18501860-as években kipusztult Magyarországról, majd az 1990-es években megnövekedett ismét az észlelése. A mostani időszakban pedig még többször. Szakemberek szerint, akár négy-öt medve is kóborolhat, de az is lehet, hogy egy-egy példány az, melyet sokfelé láttak, mivel több száz kilométert is meg tud tenni egy év alatt.

A medve jól alkalmazkodik, igen változatos élőhelyeken is megfordul a félsivatagoktól a magashegységeken át a tundráig. A mi éghajlatunk is nagyszerű neki, főként, ha megfelelő mennyiségű élelmet talál. Mindenevő. Az étrendjébe belefér a gomba, növényi termés, erdei gyümölcs, fűfélék, gyökerek, hagymák, ízeltlábúak, méz, hal, kisebb és nagyobb emlősök, egerek, pockok, nyulak, a nagyobb őzek, szarvasok is, de a szemétben is előszeretettel turkál lakott területeken, ha betéved.

Mivel testtömege jelentős, akár 1–3 méter hosszú, 100–300 kilogramm is lehet, bőven kell táplálkoznia. Reggel és este eszik, így ezekben a napszakokban lehet vele találkozni jellemzően. Óvakodni kell tőle, főként ha bocsával vagy bocsaival van. A territoriális viselkedése és az anyai óvó ösztöne igen magas, nagyon agresszív tud lenni, ha megközelíti valaki ilyenkor.

Erre figyelj, ha szembe találod magad egy medvével

A medve, alapvetően kerüli az embert, csak szorult helyzetben, sarokba szorítva vagy bocsait óvva, ételért támad. Megfelelő viselkedéssel elkerülhető, ahogy az esetleges problémák is vele. 

– Csapj zajt, ha erdőben tartózkodsz, hogy ne lepd meg, el tudjon menekülni, mikor meghall téged.

– Ne legyen nálad csábító illatú étel. Ha mégis van, azt dob el neki vagy a magadnál tartott táskát, és az, ha szerencséd van, leköti a figyelmét addig, míg elsétálsz a közeléből.

– Ha medvebocsot látsz vagy felnőtt, kifejlett medvét, ne közelítsd meg, egy szelfie erejéig se! Ne próbáld megetetni se!

– Ne kezdj el neki hátat fordítva esztelenül futni, menekülni!

– Ha meglátod, ne ordíts, ne dobáld meg kövekkel, mert csak felbőszítheted ezzel. Inkább csendesen somfordálj el, felé fordulva.

– Ha autóban ülsz, ne hagyd el azt semmiképpen se!

– Ha a közeledbe ér, ne nézz a szemébe, ne provokáld, ne tegyél hirtelen mozdulatot.

– Ha nem tudsz elmenekülni, elbújni, akkor feküdj hasra, a karoddal véd a fejed és próbálj nem mozogni!

– Ha kutyasétáltatás közben lepett meg a medve, engedd el a kutyát, hogy el tudjon szaladni.

– Sátrazáskor az ételt lehetőleg ne a sátradba tárold.

– Ha a városba, faluba, lakott területre betéved, hívd az illetékes szerveket mindenképp és ne menj ki a lakásból, vagy ha kint tartózkodsz, minél hamarabb keress védett, zárt helyet, ahová be tudsz menni azonnal.

Végezetül a barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, természetvédelmi értéke 250 000 Ft. Engedély nélküli kilövése bűncselekmény!

Ajánló