KezdőlapAgrárvilágHírekEgyre gyakrabban felmerülő kérdés az őstermelői jogviszony igazolása

Egyre gyakrabban felmerülő kérdés az őstermelői jogviszony igazolása

Az elmúlt hónapokban benyújtott pályázatok esetében érkeznek a hiánypótlások, melyekben gyakori pont, hogy „Kérem, nyújtsa be a NÉBIH által kiállított hatósági igazolást őstermelői igazolványokról.” A NÉBIH tájékoztatása ezzel kapcsolatban.

  1. december 31. napjával bezárólag őstermelői jogviszony igazolásárahatósági bizonyítvány kiállításához a kérelmet postai úton vagy a NÉBIH Hivatali kapujára e-Papír formájában vagy személyesen lehet eljuttatni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz! Postázási cím: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság (1024 Budapest, Keleti Károly u. 24.) A kérelem személyesen is benyújtható ügyfél fogadási időben (kedden és csütörtökön 8-12 óráig) az alábbi címen: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság (1143 Budapest, Tábornok u.2. B. ép. I. em.)

A kérelemben a kérelmező azonosító adatain, elérhetőségén kívül szükséges megjelölni a hatósági bizonyítvány felhasználásának célját (támogatási pályázat esetén a támogatás címét és azonosítószámát).

A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Törvény) alapján a mezőgazdasági őstermelők és az őstermelők családi gazdaságának adatait 2021. év vonatkozásában az őstermelői nyilvántartás tartalmazza. A Törvény 13.§ (2) szerint az őstermelői nyilvántartás adatai közül az őstermelők tevékenységének átláthatósága céljából a mezőgazdasági igazgatási szerv honlapján való közzététellel bárki számára megismerhető az (1) bekezdés 1., 7., 8., 10–17., 20. és 21. pontja. A nyilvántartás a Törvény. 13. § (1) bekezdésének 7-17. pontjában meghatározott adatok tekintetében közhitelesnek minősül.

A Nébih 2021. év vonatkozásában, hatáskör hiányában, nem állít ki hatósági bizonyítványt őstermelői jogviszony igazolására. 

A 2021. január 01. napjától a publikusnak minősülő őstermelői adatok Nébih őstermelő keresőjéből (https://portal.nebih.gov.hu/ostermelo-kereso) lekérdezhetőek és a fentiek alapján a felület váltja fel az igazolásokat.

A hatósági bizonyítvány az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 2. melléklet IV. pontja alapján illetékmentes eljárás keretében adható ki.

Amennyiben az ügy sürgős, a mihamarabbi ügyintézés érdekében az eredeti, aláírt kérelem szkennelt változatát, postára adás előtt érdemes megküldeni elektronikusan az mgei kukac nebih pont gov pont hu címre. Az elektronikus levélben fel kell tüntetni az ügy sürgősségét, valamint e-mail címét, ahova az igazolás szkennelt (nem eredeti) változata megküldésre kerül. 

Az eredeti hatósági bizonyítvány postai úton kerül megküldésre.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is!

Balázsik Zsófia

agrár-szaktanácsadó

Ajánló