KezdőlapAgrárvilágKijött a friss USDA gabonajelentés

Kijött a friss USDA gabonajelentés

Hozzászoktunk már, hogy a nemzetközi hírek milyen nagy hatással vannak a hazai gabonaárakra. Ennek ellenére úgy látom, sokan továbbra sem tudják értelmezni a körülöttünk zajló eseményeket. Még ha ez ma nem is könnyen látható be, az élelmiszerpiac átárazódása egy új egyensúlyi szint kialakuláshoz fog vezetni a költségek és bevételek szintjén, a lánc minden tagjánál.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) havi jelentései mindig igazodási pontok a piacok árazásában. A 12-én kiadott havi gabona elemzés szerint a globális búzakészletek 2016/17 óta a legalacsonyabb szinten vannak. Az októberi jelentésben csökkentették a globális búzatermésre vonatkozó várakozásaikat. Ennek oka az Egyesült Államok, Kanada, Kazahsztán és Irán kisebb termése. Az extrém árak miatt a fogyasztás szintjét is csökkentették, de ez még mindig magasabb, mint az előző évi. A világpiac tovább bővül, amit jelenleg Irán és Banglades nagyobb importigénye okoz. Az elmúlt napokban az erős kereslet és a világ több térségében jellemző tartós aszály emelte meg az árakat. A párizsi Matif határidős tőzsdén a decemberi szerződések árai szerda reggel jó 1 százalékkal, 271,50 euróra emelkedtek. A későbbi szállítási időpontok is emelkedést mutattak. A chicagói búzaárak azonban alig reagáltak az USDA új adataira.Nagyon tanulságos, hogy a jelentés nyomán emelkedő tőzsde csak rövid ideig tudta a felfelé mutató mozgást megtartani. Szerdán már a csökkenés vette át a terepet, ami a túlárazottság egyértelmű jele.

Fotó: pixabay.com

2021/22-ben a globális búzatermelés csak kismértékben (+0,2%) lesz az előző évi felett, miközben a felhasználás 1,5 százalékkal bővül, és 1,2 százalékkal haladja meg a termés mennyiségét. Ezek nem nagy arányok. Mégis komoly hullámokat vetnek amiatt, hogy a készletszint közel 4 százalékkal fog szűkülni. Hozzáteszem a készlet-felhasználás arány még így is 35 százalékos. Igaz 2 százalékkal csökken a 2020/21-es szinthez képest.

Néhány kulcsfontosságú exportőr kisebb termése miatt az importőrök egyre inkább Ausztráliára támaszkodnak. A többéves aszály után Ausztrália búzatermelése 2020/21-ben jelentősen nőtt, lehetővé téve az export több mint duplájára ugrását. A kontinensnyi sziget búzakivitele 2020/21-ben rekord magasságokba emelkedik, és a következő szezonban sem fog jelentősen visszaesni. Ausztrália részesedése a globális búzaexportból – az előrejelzések szerint – 2021/22-ben 12 százalékra emelkedik a 2 évvel ezelőtti 5 százalékhoz képest. Ausztrália exportja továbbra is elsősorban Ázsiára összpontosít.

Az USDA a kanadai búzatermésre vonatkozó becslését a szeptemberi szinthez képest 2 millió tonnával, 21 millió tonnára csökkentette. Ennek oka a fő termőterületeken tapasztalható súlyos aszály. Ezzel szemben a washingtoni székhelyű piaci megfigyelők kissé, 0,4 millió tonnával 139,40 millió tonnára növelték az EU búzatermését.

A kukorica ára csökken

Az USDA becslése szerint a kukoricatermés a folyó gazdasági évben valószínűleg 1198 millió tonna lesz. Ez azt jelenti, hogy az amerikai szaktárca szinte változatlanul hagyta előrejelzését a szeptemberihez képest. Az Európai Unió kukoricatermésére vonatkozó várakozásaikat 0,8 millió tonnával magasabbra emelték (66,3 millió t). Az ok a jobb lengyelországi és romániai termés, amely a francia és bolgár csökkenést nem csak ellensúlyozza, hanem meg is haladja.

Az USA esetében a Mezőgazdasági Minisztérium becslése szerint a kukorica termése és exportja egyaránt magasabb lesz az előző havi várakozásoknál. A 2021/22-es globális zárókészletekre pedig 1,4 százalékkal magasabb értéket várnak, 301,7 millió tonnát. Szemben a búzával, a kukoricatermés meghaladja a felhasználást.

A Matifon a kukorica ára szerda reggel enyhe csökkenéssel reagált. A novemberi szállítások ára alig 250 euró/tonna, ami 1 százalékkal elmaradt az előző napi szinttől. Chicagóban a kukoricaárak szintén kissé lefelé mozdultak.

Erste Agrár következtetések

  • „Mit írogat ez itt az asszik és a kanadaiak exportjáról? Mi közöm hozzá?” Az ilyen jelentéseket minden termelőnek el kell olvasnia és értelmeznie. Egyszerűen azért, mert ezek fontos szerepet játszanak az ármozgásokban. Ha nem értjük, nem is tudjuk kihasználni az ármozgásokban rejlő lehetőséget.
  • A gabonapiacunkon kialakult fokozott hangulat nem lehet tartósan mozgatója az áraknak. Nem tudunk sokáig elszakadni a nemzetközi trendektől. Az USDA jelentés fontos üzenete az, hogy már beszűkült az árak felfelé való mozgásának tere. Ha a felvett szokásunk szerint ülünk a készleteinken, és megakasztjuk a kereskedelmet, könnyen lehet, hogy később a jelenleginél alacsonyabb árat kapunk terményünknél.
  • Az USDA riport másik olvasata az, hogy a gabonafélék felhasználása évről-évre emelkedik a világon. Ezzel a kukoricatermés lépést tud tartani, de a búza nem.
  • Miután a gázárak az egekben, és a műtrágyapiacon eluralkodtak az érzelmek, ideje hideg fejjel végiggondolni közeli és távoli jövőnket. A kigazdálkodhatatlan műtrágyaárakra mindannyiunknak reagálni kell. Az is arra kényszerül, hogy foglalkozzon a talajélettel és számba vegye a tápanyag utánpótlás alternatíváit is, aki eddig ezt nem vette komolyan. Ezért mondom én, hogy beköszöntött a talajoltó baktériumok kora.
  • Nyilvánvalóvá vált, hogy a piaci informáltság igen is valódi hatalom. Aki számított az inputárak emelkedésére, és időben bevásárolt, most jogosan dörzsöli a tenyerét. Ehhez tájékozottságra, nyitottságra, megfelelő szemléletre, és partnerekre van szükség. Van ilyen ügyfelem, nagyon büszke vagyok rá. Megértette, hogy a jól informáltsággal többet lehet keresni, mint akár a legprecízebb technológiával. Pedig az is mennyire fontos! Most azonban nem a precíziós gazdálkodást szeretném népszerűsíteni, hanem kihirdetni a talajoltó baktériumok korát.
  • A kukoricapiaci helyzet, a műtrágyaárak kezelhetetlen szintje a vetésszerkezetre is hatással van, illetve lesz. Ha megvonjuk tőle a műtrágya egy részét, és nem pótoljuk mással, a nagy nitrogénigényű kukorica menthetetlenül vissza fog szorulni. Nem csak nálunk, nem csak területében, hanem hozamaiban is. A kereslet azonban tovább emelkedik, így mind a takarmányoknál, mind az ipari feldolgozásban alternatív megoldások fognak előkerülni. Az import már meg is indult, mint ahogy a takarmánynövények, például az árpa felértékelődése is. Bárcsak lenne elég vetőmag!
  • Át kell gondolni a talajerő utánpótlás bevett gyakorlatát. Sajnálatos, de a mostani helyzet tette teljessé az együttállást ahhoz, hogy megértsük: a talajok állapota a legnagyobb akadálya annak, hogy a haszonnövények genetikájában lévő potenciált kihasználjuk. Éppen emiatt hoztuk létre elkötelezett kollégáimmal ebben az évben a Kukorica Kör Egyesületet. Át szeretnénk adni a költséghatékony kukoricatermelés tudásanyagát mindenkinek, aki fogékony rá. Márpedig azt hiszem, a jelenlegi, soha nem látott piaci helyzet sokak szemét nyitja fel. Folyton csörög a telefonom. Gazdálkodók kérnek segítségek a piaci helyzet értelmezésében. Mit tegyek Zoltán, eladjam, tároljam, megvegyem a műtrágyát ennyiért, vagy várjak a jövő év elejéig? Megpróbálom megértetni velük, hogy eljött az igazság órája. Nem halogatható tovább az, hogy a talajba fektessünk, elvégre az a legfontosabb termelőeszközünk. Mégis csak a precíziós gazdálkodás alaptörvényét kell idéznem: ismerd meg a talajodat! Ha megismerted, vedd számba, mit tehetsz javítása érdekében! Rá kell ugyanis ébrednünk, hogy hiába a kiváló genetika, ha kiaknázásában a talaj jelenti a korlátot.
  • A piaci káoszról az ismert afrikai mondás jut eszembe: Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül! Ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal!”

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Ajánló