KezdőlapAgrárvilágNövényHidegben terem a téli fülőke

Hidegben terem a téli fülőke

Az őszi gombaszezon kezd lepörögni. Van azonban egy olyan gombafaj, amely éppen késő ősszel és télen terem nagyobb mennyiségben a hazai erdőkben, kertekben, ráadásul nemcsak ehető, de finom is. Ez pedig a furcsa hangzású téli fülőke.

Különleges fajjal van dolgunk, amely dacolva az időjárás viszontagságaival, szeptember és április között – erdőkben, folyópartokon, kertekben és parkokban, lombos fák törzsén vagy korhadó faanyagon – fejleszti csoportosan megjelenő, néha még a hó alól is előbújó termőtesteit – írja a Turista Magazin cikke alapján az agrotrend.hu.

A téli fülőke (Flammulina velutipes) kalapja 2-8 cm átmérőjű, eleinte domború, majd ellaposodó, méz- vagy okkersárga színű, közepén gyakran sötétebb tónusú.

Fotó: Shutterstock

Felülete kezdetben finoman deres, később azonban csupasz és ragadós. Tönkhöz nőtt lemezei szélesek, kissé távol állók, krémszínűek vagy halványsárgás árnyalatúak. Bársonyos felületű tönkje 3-10 cm hosszú, lefelé elvékonyodó, tövénél feketésbarnás, belül csöves, bázisánál rendszerint enyhén gyökerező. Húsa a kalapban vékony, míg a tönkben szívós, rostos.

Színe fehéres vagy halványsárga, illata kellemes, olykor heringre emlékeztető. Ne ijedjünk meg, az enyhe halszag főzés hatására megszűnik. Arra viszont mindenképpen ügyeljünk, hogy csak a kalapját használjuk fel, a tönk ugyanis rágós és nehezen emészthető.

agrotrend.hu

Ajánló