KezdőlapAgrárvilágÁllatMűfészekben költhet a kerecsensólyom

Műfészekben költhet a kerecsensólyom

Széleskörű összefogással és ágazatokon átívelő közös munkával lehet sikeresen megállítani az élővilág sokszínűségének csökkenését – jelentette ki az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Balczó Bertalan a 12. Mavir madárvédelmi online konferencián elmondta, az előzetes vizsgálatoknak, felméréseknek és az ágazatok közötti együttműködésnek kiemelt jelentőségük van, hiszen így olyan döntések születhetnek, amelyek madárvédelmi szempontból a legelőnyösebbek – írja a Magyar Nemzet cikke alapján az agrotrend.hu.

Példaként említette, hogy a Mavir Zrt. máig több mint 500 műfészket helyezett ki nagyfeszültségű távvezeték oszlopaira, amellyel nagyban hozzájárult a kerecsensólyom megőrzéséhez. A lépés igencsak fontos volt, hiszen a fokozottan védett faj Magyarországon fészkelő állományának mintegy 60 százaléka ezeken az oszlopokon költ.

Fotó: MTI

Jelenleg összesen mintegy 10 ezer kilométernyi földkábelt tartanak nyilván az országban az áramszolgáltatók, ennek 40 százaléka található a madárvilág szempontjából fontosabb külterületen. Emellett az elmúlt időszakban további, több mint 4 ezer kilométernyi szabadvezeték kapott valamilyen madárbarát kezelést, amely szintén csökkenti a madárpusztulást. Ezzel összesen 1600 kilométerre tehető azon szakaszok hossza, amelyek a két legjobb minőségű madárbiztonsági besorolással rendelkeznek – emelte ki Balczó Bertalan.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a tárca vezetésével megvalósuló madárvédelmi projekt egyik fontos eleme volt a szabadvezetékek madárbarát átalakításához szükséges stratégiai vizsgálatok elvégzése. Emellett sikerült a regionális áramszolgáltatók térinformatikai adatbázisát egy országosan egységes, madárvédelmi szempontú adatbázisba rendezni. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: ennek köszönhetően pontos információk állnak rendelkezésre arról, hogy hány kilométer veszélyes, illetve már kezelt vezetékszakasz található hazánkban.

agrotrend.hu

Ajánló