KezdőlapKreatív ötletekKarácsonyozz zöld módon!

Karácsonyozz zöld módon!

Egyre fontosabb és nagyon szükséges a környezetünkre jobban odafigyelni, mindent „zöldebb szemmel” figyelni, megélni. Ez alól a karácsony sem lehet kivétel. A karácsonyi készülődés és az ünnep is lehet zöld, környezetet óvó. Elég, ha csak pár dologra figyelünk oda jobban a szokásosnál! Rengeteget tehetünk már azzal is, ha a dekorációt, az ajándékokat, a csomagolást, az ünnepi menüt megfelelően választjuk meg. Így karácsonyozz zöldebben:

Ajándékvásárlásnál is figyelj oda!

Az ajándék választásnál kezdődik a környezetvédelem. Lehetőség szerint ne műanyag ajándékot válasz és állatkísérletekkel készült kozmetikumokat. Tartós, jó minőségű, minőségi alapanyagokból készülő ajándékra essen a választásod, hazai készítőtől. Így az ajándékok sem utaznak sokat és biztosan olyan dolgok kerülnek a fa alá, amik nem ártalmasak a klímára, a természetre!

A megfelelő csomagolás megválasztásával is sokat tehetsz!

Szedd szelektíven a szemetet az ünnepek alatt is! De ez nem elég! Csökkentsd a csomagoláskor keletkező, eldobandó szemét mennyiségét, főként a műanyagokét! Az ajándékokat is lehet zöld megoldással csomagolni. Szóba jöhet például az újrahasznosítás is. Remekül fel lehet használni a korábbi, régi csomagolópapírt, a régebbi ajándékos tasakokat, dobozokat, de még a megmaradt papírt, újságpapírt, kenyeres papírt, textilanyagot, tapétát is az ajándékok beburkolásához. Rengeteg környezetvédelmi szempontból rendben lévő csomagolóanyag létezik, még újrahasznosított is. Inkább ezekre essen a választásod. Ha lehet, ne vegyél új, eldobható csomagolópapírt, zacskót, de még olyan ajándékot se, ami feleslegesen be van pluszban csomagolva. Viszont ha megteheted, ne csomagolj, az a legkörnyezetbarátabb megoldás.

Ünnepi asztalt nem mindegy, hogyan teríted meg!

Kerüld az ünnepi asztal terítésénél, feldíszítésénél a műanyag tálak, edények, műanyag palackok használatát. Az italok, üdítők se műanyag palackosak legyenek. Az ételek, a húsok, a zöldségek, a desszertek választásánál csomagolásmentest válassz vagy olyat, ami nincs túlcsomagolva!

Az ünnepi ételeknél is fontos a választásod!

A különböző ételeknek is van úgynevezett lábnyoma. Nem mindegy, hogy külföldről behozott, sokat utaztatott, nem igazán környezetbarát termeléssel előállított, vagy a helyben, kistermelő által termelt, szezonális ételeket választod. Utóbbi természetesen jóval kíméletesebb a klímával.  Ráadásul vannak kifejezetten környezetre káros ételek, mint mondjuk a marhahús, a mérhetetlen lehalászástól ritka halfajok vagy a pálmaolajjal készülő dolgok. Nem beszélve arról, hogy rengeteg ételt készítünk, melynek a fele sem fogy el és utána a szemétbe köt ki. Nem túl környezetbarát megoldás! Válaszd meg okosan a menüt és már tettél is a környezetedért!

Dekoráció a lakásban

A jól megválasztott dekoráció sokat dob az ember hangulatán. Viszont lehet klímagyilkos is. A túl sok műanyag, az egyszer használatos, eldobható dolgok borzasztóan károsak. Az előállításuk is, és a szezon utáni azonnali kidobásuk is. Használj papír, újrahasznosított, növényi termésből készült dekorációt, asztal és ablakdíszt, kopogtatót! Ugyan olyan szépek, tartósak, ha nem szebbek, tartósabbak, minta a műanyag változatuk! Hasznosíts régi dolgokat, újíts fel régebbi, már nem használt dekorelemeket.

Karácsonyfa választás

Minden évben vita tárgya, melyik környezetrombolóbb, az élő karácsonyfa vásárlása vagy a műanyag karácsonyfa választása. Utóbbi eldobható, le nem bomló műanyagból áll és az előállítása is környezetromboló, viszont sokáig használható, élő, lélegző növény kivágása nélkül. Az élő fa egészségesebb, nem mű és az „előállítása” környezetvédelmi szempontból is sokkal jobb. Vásárlásával támogatsz egy fatermelő családot, akik direkt a karácsonyra termelik, és míg nem kerül kivágásra, otthont ad az állatoknak, oxigént is termel. Viszont ki lesz vágva, ami után már nincsenek meg ezek az előnyei, hacsak az nem, hogy újra lehet ültetni a helyére. Talán a lehető legjobb megoldás az élő, gyökeres fenyő vásárlása, melyet, ha ideális körülmények között, megfelelő hőmérsékleten tartasz, ünnepek után ki lehet ültetni a saját kertedbe.

Ideális karácsonyfadíszek

A karácsonyfadíszek választásánál is az a fontos, hogy lehetőleg ne eldobható, műanyagokból legyenek. Nem kell minden évben új karácsonyfadíszeket vásárolni és természetes anyagokból is lehet dekorálni a fát vagy újrahasznosítani, felújítani a régieket.

Energiahasználat

Gyönyörű az udvari fényvilágítás, az ablakokban elhelyezett villogó díszek garmadája és a jól kivilágított karácsonyfa is. Viszont rengeteg energiát elhasználunk így is a meglévő, amúgy is túl sokat használt lámpákkal, kütyükkel, technikai és elektromos eszközökkel. És ehhez még pluszban jön a karácsonyi világítás. Csökkentsd az energia használatot, amennyire csak tudod! Figyelj rá, hogy csak akkor kapcsold be, ha feltétlenül szükséges és ne égjen minden feleslegesen órákat, napokat, ne menjen egyszerre minden kütyü!

Újrahasznosítás karácsonykor is!

A karácsony remek alkalom arra, hogy sok dolgot újrahasznosíts! Régi díszeket, dekorációt, csomagolóanyagokat is fel tudsz használni erre a célra.

Ne feledd, a környezetvédelemre irányuló törekvéseid és a választásod a természetre hatással van!

Ajánló