KezdőlapDIY ötletekÍgy csomagolj karácsonykor!

Így csomagolj karácsonykor!

A karácsonyhoz és az ünnephez hozzá tartozik az ajándékozás, na meg az ajándékok bősz bontogatása. Viszont amilyen ütemben romboljuk környezetünk, jó, ha nem csak a hétköznapokon óvjuk, hanem e módon ünnepelünk is. A karácsonyi ajándékok vásárlása, a fenyő és az ételek kiválasztása, de még a csomagolás is megoldható, környezetvédő módon! Tehát figyeljünk ezekre, amennyire csak tudunk, hogy ezzel se terheljük a természetet.

A rengeteg azonnal eldobott, csilli-villi, festett, nyomott papír, a rövid életű díszcsomagolás, a sok cellux és masni teljesen felesleges, hiszen lehet helyettesíteni más anyagokkal. Így a bontogatás izgalma is megmarad, de nem keletkezik felesleges szemét sem.

Ezeket az anyagokat tudod hasznosítani a csomagoláshoz

A csomagolásnál a fő irányvonal az újrahasznosítás legyen, ne új dolgok beszerzése. Mindenféle papír, régi kidobásra ítélt újságpapír, megmaradt csomagolóanyag, kenyérpapír, régi papírdobozok, ajándékba kapott boros és ajándékos tasak, textilanyag, már nem használt, csillogóbb ruha anyaga, madzag, sapka leesett bojtja, textil táska, kosár.

Fotó: pixabay.com

Így csomagolj környezetóvó módon!

Igazán különleges csomagolóanyagot kapunk, ha gyermek vagy felnőtt rajzokkal díszített, már nem kellő papírt használunk csomagolásként. Egyedi lesz és újrahasznosított is. Új életet adunk a rajzoknak!

A kiolvasott, kidobásra ítélt újságpapír szintén nagyon izgalmasan használható csomagolásra. Még cellux, ragasztó sem kell a lezárásához, ha madzagot választunk hozzá. Lehet raffolni, és még papír masnit készíteni is hozzá.

A régi papírdobozokat lehet festeni, díszíteni csillámmal, rajzokkal, különböző formákra hajtogatni. Nagyszerű és ötletes csomagolást kaphatunk a segítségével!

Olykor maga az ajándék is lehet a csomagolás. Ha kesztyű az ajándék, abba elrejthetjük a kisebb ajándékokat például. Egy nagyobb, díszes zokni is lehet kiváló csomagolás.

Megmaradt textilanyagba, régi ruhából kivágott darabba is csomagolhatunk bátran!

Kosár, fonott asztali kínálót is használhatunk csomagolásra, azzal, hogy abba tesszük az ajándékokat.

A nagyobb, monumentálisabb ajándékokat pedig ne csomagoljuk, inkább tegyünk rájuk egy kedves kis üzenetet vagy egy szebb masnit.

Ha valakinek megfelelő kézügyessége van és megvannak hozzá az eszközei, az horgolhat, köthet, szőhet, varrhat is ajándék táskákat. de a meglévő textilszatyrokat is fel lehet használni csomagolásra.

Masni helyett egy-egy rajz, matrica, faág, szárított narancskarika, fahéj, bármilyen termés, toboz is használható. A sapka leesett bojtja nagyon kedves hatást kelthet és megspóroljuk a mű masnit, hiszen nagyszerűen helyettesíthetjük vele. És még kidobásra sem kerül azonnal!

Csökkentsük a szeretet ünnepén az ökológiai lábnyomunkat is! Azzal, hogy csökkentjük a hulladék mennyiségét, újrahasznosítunk, nem csak új életet, funkciót adunk egy már nem használt dolognak, hanem ezzel teszünk valamit a környezetünkért is!

Ajánló