KezdőlapAgrárélményNe felejtsen el téliesíteni!

Ne felejtsen el téliesíteni!

Téliesítettél már mindent? Bizony itt vannak a mínuszok a nyakunkon! Ilyenkor jó pár óvintézkedést meg kell hozni, mielőtt megérkezik a nagyobb fagy és a hó.

Kerti csap, fúrt kút

Az első és legfontosabb dolog a kerti csap elzárása, vízmentesítése és megóvása az elfagyástól.  A fúrt kutat, a vízaknát is téliesítsd, a szivattyút is zárd el. Kellemetlen meglepetés érheti az embert és igen csak zsebbe nyúlós mutatvány, ha elfagy a teljes kertben használatos vízforrás! Érdemes időben gondoskodni róla!

Növények megóvás télen

Sok növény, nagyobb balkonládás zöld télre is kint marad. Viszont nem biztos, hogy bírja az esedékes, nagyobb hideget és a túl sok havat. Raffiával, fóliával, szalmával, lehullott lombbal, gallyakkal, mulccsal megóvható minden növény, ha betakarjuk a szárát, óvjuk a zöld lombját. Még az örökzöldeknek is kell egy kis gondoskodás a tél hidege ellen. A nagyobb, rájuk rakódott havat mindig verjük le, nehogy az ágaikat letörje.

Szerszámok téli álma

A már nem kellő lombseprűt, ásót, gereblyét hamarosan felváltja a hólapát, ezért tisztítsuk meg alaposan az eszközöket, hogy hosszú ideig hasznukat vehessük még. Hosszú élettartamukat úgy biztosíthatjuk, ha felakasztva tároljuk a seprűt, partvist, megélezzük az ásót, sövényvágó és metszőollót, megolajozzuk, amit kell, pótoljuk vagy meghúzzuk a csavarokat, és száraz helyre teszünk mindent, míg nem kerülnek újra elő. Az alaposan megtisztított eszközök fém részét érdemes egy olajos ronggyal áttörölgetni, hogy ne rozsdásodjon tovább. A fa nyeleket smirglizd le, és átkenheted valami növényi olajjal egy kicsit.

Fotó: pixabay.com

Motoros, benzinnel működő gépek és elektromos dolgok

Érdemes az igazi mínuszok előtt az összes eszközt átnézni, megjavítani, leengedni belőlük a benzint, száraz, védett helyre tenni őket. Legyen szó fűkaszáról, fűnyíróról, sövényvágóról, motoros fűrészről, lombfújóról, kistraktorról vagy permetezőről. Ezen kívül érdemes havonta egyszer egy kis időre a téliesített gépeket is beindítani, megelőzve a lerakódásokat, gumik és egyéb alkatrészek elöregedését. Jobb, ha vigyázunk rájuk, mintha a hidegek, a hosszú állás kárt tenne bennük és tavasszal teljesen új gépeket kellene vásárolnunk.

Kerti tó

A sekély vizű tavakat, medencéket mindenképpen ürítsük ki a fagyok beállta előtt. A növényeket és a benne lévő halakat halásszuk le. A nagyobb tavak élővilága viszont jobban bírja a fagyokat, egy kis odafigyeléssel. A vízi növények visszahúzódnak, a tóban található halak anyagcseréje lelassul, kevesebb oxigént vesznek magukhoz. Viszont, ennél a tónál is fennáll annak veszélye, hogyha teljesen befagy, összefüggő jégréteg borítja tartósan, az kihat a növény és élővilágra. A jég megakadályozza, hogy oxigén kerüljön a vízbe. Ezért tehát a vékony jégréteget, ami keletkezik rajta, minden esetben törjük be óvatosan, és távolítsuk el. Ha vastagabb, erősebb a jégréteg, akkor vágjunk bele több helyen léket, hogy azokon keresztül beáramolhasson a friss oxigén. Megelőzésképpen egy vékony takaró fóliát, vagy különböző, direkt erre a célra kapható mechanikai eszközöket is bevethetünk a tó melegen tartásához. Ilyen például a tófűtő berendezés, esetleg a befagyás gátló, jégtelenítő készülék.

Kerti bútorok

A nyáron jó használatot tevő bútoroknak télen árthat a hó és a nedvesség. Ha tudjuk, tegyük el őket. Tároljuk száraz, fedett, zárt helyen. Ha pedig nincs kellő helyiség erre, akkor takarjuk le fóliával legalább.

Vermelés, betárazás, elteleltetés

Célunk, hogy az eltenni kívánt zöldségeinket, gyümölcseinket minél hosszabban megőrizzük eredeti állapotukban, ehetően. Hideg, száraz, jól szellőző helyre tegyük a betakarított burgonyát, répát, zöldséget, hagymát, káposztát, fokhagymát, sütőtököt, almát, körtét, birst. Ami a legtovább maradhat a földben, az a leveles kel, a téli póré, a kelbimbó és a petrezselyemgyökér.

Végezetül ne felejts el gondoskodni száraz, melege helyről a háziállataid számára és a madaraknak is tegyél ki eleséget!

Ajánló