KezdőlapGasztronómiaEzeket a halfajtákat is fogyaszd rendszeresen!

Ezeket a halfajtákat is fogyaszd rendszeresen!

Karácsony közeledtével megugrik a halfogyasztás mértéke hazánkban. A ponty kerül leggyakrabban halászlé formában az ünnepi asztalokra. Pedig e halfajon kívül is számos ehető, jó ízű halunk van, mely nem védett és nagyszerű ételeket lehet belőle készíteni.

Halfogyasztás fontossága

Hazánk nem igazán jár élen a halfogyasztásban, évente csupán pár alkalommal kerül a tányérunkra. Pedig igen értékes élelmiszer, kiegyensúlyozottabbá teszi az étrendünket, könnyen emészthető, fehérje dús és tápláló is. Ez mellett a halhús A, D, B12, B1, B2, B5, E-vitamint tartalmaz, kisebb mennyiségben pedig vasat, niacint, káliumot, kalciumot, foszfort, jódot, fluort, cinket, szelént is. Ráadásul telítetlen zsírsavtartalma, például az omega-3, szintén hatalmas segítség a szervezetünk számára. A rendszeres halfogyasztás segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását.

Arról nem is beszélve, hogy változatosan elkészíthető, és a hal húsának íze is változatos. Megkülönböztetünk a „barna húsú halakat”, amilyen a fent említett ponty vagy az amur, esetleg a busa és a „fehér húsú halakat”, mint a harcsa vagy a pisztráng.

Ezeket a halakat fogyaszd jó szívvel!

Harcsa

Éjjel táplálkozó, ragadozóhal, melynek kifogása is hatalmas élmény. Hazánkban fogott, hitelesen le is jegyzett, legnagyobb ismert példány 113 kg, Amiért érdemes fogyasztani, mert teljesen pikkelytelen és szinte szálkátlan. Csak a gerinc, borda és uszony csontjai vannak, szálkái nincsenek. Harcsapörköltnek és süve, rántva is rendkívül finom.

Amur

Az amur nagyon óvatos halfaj, így horgászata nem egyszerű. Kis zsírtartalmú húsa van. Június-október időszakban horgászható. A hazai amur horgászrekord az elképesztő 40,50 kg. Kitűnő halételek készíthetők fehér húsából. Közepesen szálkás és az íze hasonlít a népszerű pontyéhoz. Halászlébe, sütve, rántva, pörköltként is kitűnő.

Dévérkeszeg

Legismertebb kisebb halunk és keszegfajtánk. Európában szinte mindenhol megtalálható, horgásztavakban, folyókban is egyaránt. Tilalmi idő és méretkorlátozás alá sem esik, így bármikor fogható, bármekkora méretben. Horgászni mégis kora tavasztól késő őszig érdemes leginkább. A dévér óvatos hal, de nem nehéz a kifogása. Magyarországon a legnagyobb kifogott példány 6,02 kg-os volt. Húsa ízletes, bár szálkás. Leginkább sütve fogyasztják.

Csuka

Őshonos ragadozóhalunk. Szinte valamennyi édesvizünkben megtalálható. Fogási tilalmi ideje az íváskor van, február-március között.  Magyarországon a rekord 20,47 kg lett. Halpogácsaként, sütve fogyasztható leginkább.

Márna

A márna kevésbé ismert, de Európa számos édesvizében őshonos halfajta. Hazánkban 4-6 kg-os súlyt éri el maximum. Horgászati tilalmi ideje május –június között. De augusztus végétől november közepéig, a fagyok beálltáig érdemes horgászni rá. A magyar márna rekord 8,1 kg. Húsa szálkás, de ízletes, így mégis érdemes felvenni a fogások közé. A márna ikrája viszont erősen mérgező, a többi haléval ellentétben és fogyasztása nem ajánlott! Sütve elfogyasztva a legízletesebb.

Fotó: pixabay.com

Pisztráng

A pisztráng édesvízi halfaj. Európában mindenütt otthonos. Magyarországon számos faja él, idővel betelepítették. Egyedül a sebes pisztráng őshonos. Illetve a szivárványos pisztrángot is betelepítették az országba már elég korán. A hegyi folyóvizeinknek, hideg tavainknak értékes hala. Kifogása igazán nagy türelmet, kitartást, megfelelő kondíciót és tökéletes legyező technikát igényel. Fehér húsa és ízletessége miatt érdemes fogyasztani szálkás volta ellenére. Előételként füstölve, tésztához, salátához darabolva, grillezve, sütve, levesbe, mártásként, szendvicskrémeknek szintén finom.

Süllő

Egyik legnemesebb hazai ragadozó halunk a süllő. A sügérfélék képviselője vizeinkben. Magyarországon a legnagyobb horogra akadt példány 10 kg és 80-90 cm volt. Tilalmi ideje március- április között van. Magyarországon a legnagyobb példány 14,96 kg. A süllő fehér húsában kevés szálka van, zsírt alig tartalmaz és nagyon ízletes. Sütve, grillezve, töltve egyaránt elkészíthető.

És ha már halak, akkor a pontyot se hagyjuk ki a felsorolásból. Bár a legismertebb, legtöbbször vásárolt halfajtánk, így aligha ismeretlen az emberek számára. Halászlébe téve a legfinomabb, de sütve, rántva is ízletes a patkója.

Fogyasszunk tehát karácsonykor többféle halat is a sok sütemény mellé!

Ajánló