KezdőlapAgrárvilágKertAz amarillisz télen fordítja felénk a legszebb arcát

Az amarillisz télen fordítja felénk a legszebb arcát

Az amarillisz a télen nyíló cserepes virágok egyik legszebbike. A hagymás növények közül az amarillisz az egyik, amely a legnagyobb és leghosszabban tartó virágot hozza.

Ma már nemcsak piros, hanem más színű virágú növényeket is vásárolhatunk. Az amarilliszhagymákat nem bonyolult nevelni és virágoztatni, kis odafigyeléssel éveken át szép dísze lesz otthonunknak – írja a Veszprém megyei hírportál alapján az agrotrend.hu. A január az az időszak, amikor elő kell vennünk pihenőhelyéről. Ültessük cserépbe úgy, hogy egyharmada kilógjon a földből, majd locsoljuk meg. Aztán kartonpapírból készítsünk egy sapkát rá, fedjük be a cserepet és helyezzük melegebb helyre. 
Amikor megjelentek az első bimbók, levehetjük a fedőt, locsoljuk meg újra, majd világos és meleg helyre tegyük. 

Az amarillisz levelei 40-60 centiméteresre nőhetnek. A levelek csak a virágszár után bújnak ki hagymájából, így azok kevésbé látványosak. A nyár végén a nyugalmi időszakba érnek, elsárgulnak, lehullanak. A virágzási idő viszonylag hosszú, hetekig virágzik az amarillisz, ettől is az egyik legnépszerűbb virágunk. A nyugalmi időszakban tartsuk alacsony hőmérsékleten, 8-10 fokon. A hagymákat minden ősszel pihentetnünk kell. Szeptember vége felé szedjük fel, tegyük el őket egy kartondobozba és tároljuk őket sötét, hűvös helyen, pár hét alatt a levelük leszárad. 

Fotó: wikimedia

Sikerrel szaporíthatjuk is az amarilliszt, sarjról a legegyszerűbb, hiszen gyakran hoz kis sarjhagymákat, amelyeket könnyedén leválaszthatunk. A sarjhagyma néhány év alatt fejlődik akkorára, hogy virágot hozzon. Ha magról szeretnénk szaporítani, egy ecset segítségével porozhatjuk be a virágot. Ha az megtermékenyült, magházat hoz. A magok akkor lesznek biztosan érettek, ha a magház megsárgult. Ezután a kicsi magokat ültessük jó tápanyagdús földbe. Ügyeljünk arra, hogy a föld nehogy kiszáradjon, mindig tartsuk enyhén nedvesen, de ne is árasszuk el túlságosan. Pár hét elteltével sok kis apró növényke kel majd ki, ha ezek kellőképpen megnőttek, külön­ ültethetjük őket. 

Az amarillisz leggyakrabban előforduló betegsége a vörös üszök, amely nagyon könnyen elpusztíthatja a növényt. A hagymákat támadja meg, amelyek elkorhadnak. Ezt úgy kerülhetjük el, ha ­megfelelően tartjuk a virágot. A gombás megbetegedés is könnyen előfordulhat, ezt úgy vehetjük észre, ha a levelek elkezdenek befoltosodni, elszáradni. Egyszerű, gomba elleni szerrel kezelhetjük. A gyapjas tetvek is előszeretettel megtámadják, ez ellen tetű elleni szerrel védekezhetünk. 

agrotrend.hu

Ajánló