KezdőlapAgrárvilágNövényTovább drágul a burgonya

Tovább drágul a burgonya

A burgonya már majdnem harmadával kerül többe, mint egy éve, a KSH friss adatai szerint. Az adatok alapján a krumpli a legjobban dráguló termék, és a Terméktanácsnál úgy gondolják, hogy a következő hónapokban az energiaköltségek miatt még többe kerül majd Magyarország legnépszerűbb élelmiszere.

Egy átlagos család havonta közel 6 kiló krumplit vásárol, több mint kétszer annyit, mint cukrot – írja az RTL.hu alapján az agrotrend.hu. De mára már a burgonya a legdinamikusabban dráguló termék a boltokban. A KSH friss adatai szerint múlt hónapban 30,3 százalékkal kértek érte többet, mint egy évvel korábban. Ez a hatodik hónap, hogy folyamatosan emelkedik az ára. A termelő megemeli az árat, én pedig kereskedő vagyok, eleve nekem is meg kell emelni, mert az áfát és az egyéb költségeket rá kell számítanom – nyilatkozott a Híradónak egy kereskedő.

Fotó: wikimedia

A termelők elmondása szerint a szélsőséges időjárás miatt 20 százalékkal kevesebb burgonya termett Európában, mint egy átlagos évben szokott, ezért emelkedett ilyen kiugróan az ára. A 40 fokos nyári hőség és a hőhullámok nem kedveztek a termelőknek. Igazából a nyugat-európai árak határozzák meg a magyar árakat is. Ilyenkor már behozatalra szorulunk burgonyából – mondta el Szűcs Attila, a Burgonya Terméktanács Étkezési Burgonya Szekció tagja. Ezenfelül 25-30 százalékos drágulásra számítanak a termelők a kötelező minimálbér-emelés és a megugró energiaárak miatt.

agrotrend.hu

Ajánló